dilluns, 28 de setembre del 2015

Eleccions Plebiscitàries a Catalunya

Les eleccions catalanes del 27-S tenen un clar caràcter plebiscitari i, per tant, cal analitzar els seus resultats en base al suport o l'oposició a la independència per part de les diferents cadidatures.

El Sí: Junts pel Sí i la CUP
Junts pel Sí ha obtingut un nombre de vots molt similar a la suma dels que varen obtenir CiU i ERC per separat al 2012 i la CUP ha triplicat els seus resultats. En total, el bloc del Sí obté 1,9 milions de vots, un 47,78%. Aquestes xifres es corresponen amb el vot “Sí-Sí” del 9-N. Així doncs, hi haurà una majoria absoluta al Parlament de 72 diputats a favor del Sí.
 
El No: PP, Ciutadans, PSC i Unió
El PSC, el PP i, sobretot, Unió empitjoren els seus resultats mentre que Ciutadans capitalitza el vot unionista tot triplicant els seus resultats i convertint-se en la segona força més votada. En total, el bloc del No obté 1,7 milions de vots, un 41,64%. Aquests resultats es tradueixen en un total de 52 diputats unionistes.

Els indefinits: Catalunya sí que es pot
Amb 364.823 vots, el 8,93%, i 11 diputats la candidatura conjunta de Podemos i Iniciativa suposa una incògnita que, en definitiva, només es podria resoldre amb un referèndum on les úniques opcions possibles fossin “Sí” o “No”.

Certament, el bloc del Sí no ha obtingut més de la meitat dels vots, però també és cert que supera el bloc del No amb escreix. Mentre no es produeixi un referèndum que permeti dilucidar de manera clara i diàfana el suport o l’oposició envers la independència, és innegable que la majoria parlamentària independentista i el govern que se’n desprengui tenen plena legitimitat per a fer efectiu el mandat democràtic que han rebut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada