dilluns, 2 d’octubre del 2017

1-O

Es pot discutir molt sobre les possibles conseqüències de la independència de Catalunya, però tot això queda de banda quan les garanties democràtiques i les drets i llibertats fonamentals són ignorats i, fins i tot, vulnerats.
És cert que la convocatòria del referèndum no ha estat legal, com és cert que la sessió parlamentària en que aquesta es va produir va estar plena d’irregularitats. També és cert que la votació efectuada durant la jornada no ha disposat de les garanties necessàries per considerar que el seu resultat és vàlid i legítim. Així mateix, no és sensat que el mandat democràtic que es derivi d’una victòria del “sí” sigui de per sí una declaració unilateral de la independència pràcticament immediata. En definitiva, és cert que el Govern de Catalunya i la majoria parlamentària que li dona suport no han fet les coses bé del tot.   
Ara bé, res de tot això justifica la brutalitat policial que ha tingut lloc avui. Si bé la votació com a tal no era legal, sí que era pacífica i civilitzada. Han estat les forces de seguretat les que han irromput violentament, impedint que la ciutadania s’expressés. El Govern espanyol no només ha fet servir la violència d’una manera totalment desproporcionada sinó que, amb això, ha acabat d’enterrar els vincles afectius entre Espanya i Catalunya i ha fet encara més difícil arribar a la que realment és l’única solució possible: un referèndum pactat.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada