divendres, 8 de maig del 2015

Què és Ciutadans?

En el panorama polític de països europeus com el Regne Unit, Alemanya o Espanya es poden identificar dues grans forces polítiques de centre-dreta (Partit Conservador, CDU, PP) i de centre-esquerra (Partit Laborista, SPD, PSOE) respectivament. Tant al Regne Unit com a Alemanya existeix també un tercer partit, de caire liberal, entès com una força intermèdia (Liberal Demòcrates, FDP). Aquest és el lloc que aspira a ocupar Ciutadans.
De fet, mentre el Partit Conservador, la CDU i el PP formen part del Partit Popular Europeu, i el Partit Laborista, l’SPD i el PSOE formen part del Partit Socialista Europeu, tant els Liberal Demòcrates, l’FDP com Ciutadans formen part de l’Aliança Liberal Europea.
Ara bé, aquests espais polítics estan determinats
a cada país per la seva història. Per exemple, a Espanya, el PP ve marcat pel nacionalcatolicisme i la subsegüent nostàlgia de l’imperi espanyol. En el cas de Ciutadans, aquests antecedents històrics es poden identificar amb el radicalisme d’Alejandro Lerroux. Es tracta d’un espanyolisme de base republicana i que avui pren un caire constitucionalista, laic i europeu. Val a dir que aquest espai ha estat “segrestat” pel PP des del primer govern d’Aznar. Com el de Lerroux en el seu moment, el de Rivera és, evidentment, un espanyolisme del tot indiferent a la plurinacionalitat de l’Estat espanyol i, per tant, incapaç de solucionar els problemes relatius a aquesta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada