diumenge, 31 de maig del 2015

Símbols nacionals i llibertat d'expressió

Com és ben sabut, als EUA està permès cremar la bandera com acte de protesta; es considera un acte de llibertat d’expressió. És cert, però, que aquesta qüestió provoca molta controvèrsia. Al Regne d’Espanya passa una cosa semblant amb la Marxa Reial, sobretot quan sona al començament de determinats esdeveniments esportius i el públic xiula.
Els defensors de l’himne diuen que això no hauria d’estar permès perquè l’himne és un símbol nacional i els símbols nacionals s’han de respectar necessàriament. Aquest argument amaga dues qüestions que convé analitzar. Primer, l’obligació de respectar els símbols nacionals davant qualsevol circumstància suposaria que és impossible que la ciutadania faci una protesta simbòlica contra, per exemple, la política exterior del seu país o la forma de govern d’aquest (com passa als EUA). En segon lloc, és un fet conegut que pot haver-hi comunitats prou grans dins d’un Estat que, degut a qüestions identitàries, no vegin com a propis els símbols nacionals; presumiblement, perquè no senten que la seva identitat històrica col·lectiva sigui respectada dins l'Estat. En qualsevol dels dos casos, es tracta d’un problema polític de primer ordre: per una banda, la discrepància ideològica, i per l’altra, l’encaix de la pluralitat nacional.  Aquest segon problema és probablement el més acusat a Espanya.
A tot això, cal dir que és absurd reclamar que no es mescli esport i política en aquest cas quan a la competició hi sona l'himne de l'Estat, porta el nom del Cap d'Estat i és presidida pel propi Cap d'Estat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada