dissabte, 19 de novembre del 2016

Sobre allò políticament correcte

La victòria de Donald Trump suposa, entre moltes d’altres coses, una victòria d’allò políticament incorrecte. Els crítics de la “correcció política” consideren que aquesta s’ha convertit en una mena de dogma, en una ètica integrista que impedeix el lliure pensament.
Segurament els crítics de la correcció política tenen part de raó en que aquesta s’ha instaurat en el discurs públic com una font de tabús invulnerable a les crítiques. Ara bé, cal anar amb compte a l’hora de mesurar aquesta actitud crítica cap allò políticament correcte.
La correcció política té la funció d’impedir la promulgació d’idees èticament qüestionables, com el racisme, el sexisme o l’homofòbia. La completa llibertat per difondre idees d’aquesta casta pot dur a qui les comparteix a pensar que, en una o altra mesura, està legitimat per a dur-les a terme i, encara pitjor, pot fer que, a força d’escoltar-les, aquells que no les compartien les acabin compartint. En altres paraules, la correcció política, si és ben entesa, és un bàlsam contra la discriminació. Es més, cal demanar-se de manera honesta fins a quin punt la crítica a allò políticament correcte, tot i amb la seva pàtina de defensa del lliure pensament, no és precisament la coartada dels racistes, sexistes i homòfobs per reintroduir les seves posicions en el debat públic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada