dissabte, 31 de desembre del 2016

La resolució 2334

La recent resolució de l’ONU que condemna els assentaments israelians a Judea-i-Samària/Cisjordània ha dut tota casta de reaccions.
Moltes d’elles són crítiques amb Barack Obama per no haver exercit el dret a veto, com és tradicional per part dels EUA en aquest tipus de situacions. Si més no, sembla poc adequat que una administració sortint faci un canvi tan brusc en posicionaments de política exterior, tot creant una fractura del inèdita amb l’administració entrant. La reacció del primer ministre d’Israel, però, tampoc no ha estat a l’alçada. Tot declarant la guerra diplomàtica al món, Netanyahu oblida que un Estat en la posició geopolítica d’Israel necessita tots els suports internacionals que pugui aconseguir, però Netanyahu, al capdavant del govern més a la dreta de tota la història de l’Estat d’Israel, sembla decidit a dinamitar-los tots.
Per altra banda, pel que fa a la resolució en sí, és cert que aquesta pot tenir certes falles tècniques, ja que sembla que el IV Conveni de Ginebra, en que es basa la resolució, no s’aplicaria en el cas dels assentaments; tot i això, cal anar més enllà dels tecnicismes i abordar de manera honesta una pregunta essencial: els assentaments faciliten l’assoliment de la pau, o més bé l’obstaculitzen?  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada