dimecres, 25 de gener del 2017

Civilització o barbàrie

Dia 27 de gener fou establert per la ONU com el Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust. Les commemoracions són necessàries per moltes raons, però són inútils si no van acompanyades dels canvis de mentalitat necessaris per a no repetir els errors del passat.
En una època en què els populismes es fan amb el control del panorama polític és més necessari que mai entendre com horrors com l’Holocaust -conegut pel poble jueu com la Xoà- foren possibles o, més ben dit, com es poden evitar.
El sentit crític, és a dir, la capacitat d’analitzar racionalment la realitat, juga aquí un paper fonamental. Quan es perd el sentit crític només queden els prejudicis i la propaganda. La racionalitat il·lustrada és substituïda per la por i l’odi. Aquest és el caldo de cultiu del totalitarisme. No podem oblidar, com destacà Hannah Arendt, que molts dels autors de la Xoà ni tan sols es varen detenir a pensar sobre el que feien; no eren pas capaços de fer-ho. La seva capacitat crítica havia estat radicalment alienada. És per això que a l’hora de la veritat la dicotomia entre racionalitat i irracionalitat es fa palesa: triar entre pensament il·lustrat i propaganda és triar entre civilització i barbàrie.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada