dilluns, 27 de febrer del 2017

El dogmatisme i el relativisme

El pensament filosòfic es pot entendre com quelcom oposat a dues formes de pensament, a la vegada, molt diferents entre sí: el dogmatisme i el relativisme.
Eldogmatisme caracteritza el pensament premodern i consisteix, en essència, en dir que quelcom és veritable sense donar-ne arguments o proves de cap casta o, en tot cas, apel·lant a principis que no poden ser posats a prova, com veritats revelades o sobrenaturals. El dogmàtic refusa el debat perquè considera que ell ja està en possessió de la veritat i qualsevol que discrepi està equivocat d’arrel.
El relativisme, per altra banda, caracteritza el pensament postmodern i consisteix, en essència, en dir que tots els discursos posseeixen de per sí el mateix valor de veritat. El relativista considera que l’exigència d’arguments és intrínsecament perversa i que la pretensió de veritat d’un posicionament no és sinó una imposició ideològica.
La postura que és possible destriar els discursos vertaders dels falsos però que aquest procés de triatge s’ha de basar en proves i arguments racionals és el que podem anomenar ‘racionalisme’ i és la que caracteritza el pensament filosòfic. Per suposat: quan el dogmàtic es veu sotmès a la crítica racional, acusa al filòsof de relativista; quan el relativista veu que se li exigeixen arguments, acusa al  filòsof de dogmàtic. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada