diumenge, 7 de gener del 2018

L'estafa del "bonisme"

“Bonisme” és un terme que ha estat popularitzat en els darrers anys per comentaristes i opinadors de la premsa conservadora. El seu ús, sempre despectiu i poc rigorós, ha arrelat fins al punt que la RAE n’ha inclòs la definició en el seu diccionari.
Quan hom acusa un altre de “bonista”, en poques paraules, li està dient que és massa tolerant o benvolent; per suposat, això depèn directament del grau de tolerància o benevolència  que hom estigui disposat a acceptar, que en el cas dels usuaris habituals del terme acostuma a ser poc.
L’auge del terme està íntegrament lligat a l’auge que viu des de fa cert temps una determinada manera de fer política i de la qual els màxims representants actuals segurament siguin Donald Trump i Vladimir Putin. És una manera de fer política basada en la testosterona i el gamberrisme, que exalta un patriotisme barroer i tota casta de prejudicis. Bonista és, en definitiva, qui s’oposa a aquest tipus de política; en altres paraules, qui critiqui la xenofòbia, el sexisme, l’homofobia, etc. és un bonista. També és bonista qui sigui partidari de solucions polítiques dialogades i pactades davant dels diferents conflictes més que no pas de la imposició unilateral, o fins i tot, violenta; car qui acusa de bonista a l’altre té la certesa d’estar en possessió de la veritat absoluta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada