dilluns, 9 de febrer del 2015

L'Espanya integral

Ortega y Gasset és considerat el filòsof espanyol més important. És habitual que quan hom fa una ullada a un manual editat a Espanya hi trobi un capítol que parli, fonamentalment, de les teories d’aquest cèlebre madrileny.  Com s'acostuma a destacar, la reflexió sobre Espanya mateixa és un dels temes centrals a la seva obra.
Per caracteritzar aquests pensaments podem recórrer a qualcunes cites de l’autor: “Espanya fou una espasa amb l’empunyadura a Castella i la punta per tot arreu”. “Espanya és una cosa feta per Castella i hi ha raons per sospitar que, en general, només els caps castellans tenen òrgans adequats per percebre el gran problema de l’Espanya integral”. “De la pluralitat de pobles dispersos que hi havia a la Península, s’ha format aquesta Espanya compacta”.
A la llum del que es pot veure i escoltar als mitjans de comunicació o a les xarxes socials, resulta evident que aquestes afirmacions no només són vertaderes sinó que, a més, mostren les profundes arrels històriques de la ideologia de fons dels partits d’obediència madrilenya, ja pertanyin a la dreta, a una suposada esquerra o simplement a “la gent normal”


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada