diumenge, 15 de març del 2015

Un contracte amb la ciutadania?

Ara que s’acosten eleccions, s’ha posat de moda la idea que els programes electorals són contractes entre els partits polítics i la ciutadania. Aquesta idea no pot esser vista per qualcú que entengui la realitat de la pràctica política més que com a pura demagògia.
Les societats occidentals són molt complexes i impliquen factors econòmics, socials, culturals, etc. entrellaçats de tantes maneres que és literalment impossible predir què farà hom en qualsevol circumstància. Els programes electorals s’han d’entendre com una declaració d’ideals i d’intencions que regiran l’acció de govern, però en cap cas com un contracte irrompible. 
Això no vol dir, per suposat, que els partits hagin de considerar-se exempts de complir les seves promeses una vegada arriben al poder, però sí  vol dir que, en rigor, no es poden exigir segons quina casta de responsabilitats davant l’incompliment d’aquestes. 
Ara bé, per a que el sistema democràtic gaudeixi de bona salut, entre d’altres coses, és necessari no només que els partits no prometin res que no estiguin disposats a complir sinó que la ciutadania sigui realista i no es deixi seduir per promeses buides . En el moment actual, sembla que són aquells que fan les propostes més poc assenyades els que guanyen la confiança dels ciutadans mentre que les propostes més realistes passen gairebé desapercebudes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada