dijous, 9 d’abril del 2015

Tricentenari: l'ombra dels Decrets de Nova Planta és allargada

Enguany es compleixen tres-cents anys de l’abolició de les institucions del Regne de Mallorca arran de la imposició dels Decrets de Nova Planta. Aquests fets varen significar el final de quasi cinc-cents anys d’autogovern, ja fos dins o fora del marc de la Corona d’Aragó.
Els Decrets de Nova Planta foren una conseqüència directa de la victòria militar de Felip de Borbó, al qual donava suport la Corona de Castella, davant Carles d’Àustria, al qual donaven suport els regnes de la Corona d’Aragó. No és en va, doncs, que en un moment donat s’arribés a parlar de l’Espanya assimilada (l’antiga Corona d’Aragó) en oposició a l’Espanya uniforme (l’antiga Corona de Castella). En paraules dOrtega: “Castella redueix a unitat espanyola Aragó”.


Aquests fets que semblen molt distants tenen encara les seves conseqüències avui dia. Per ventura un bon exemple sigui el fet que la llengua històrica dels territoris castellans sigui d’obligatori coneixement a tot l’Estat espanyol, fins i tot en aquells territoris on la llengua històrica és una altra, (posem per cas, el català). Però sens dubte l’exemple més il·lustratiu és el que es refereix al dèficit fiscal, i és que els territoris que foren assimilats manu militari  en el seu moment són, amb una única excepció, contribuents nets a les arques públiques. Al cap i a la fi, l’espoli dels territoris conquerits és quelcom intrínsec al dret de conquesta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada