dilluns, 11 de gener del 2016

Ús i menció

La distinció entre ús i menció és molt elemental, però existeix tota una corrent de pensament basada en la confusió de les dues nocions.
Quan hom diu, per exemple, ‘El moix miola’ està usant la paraula ‘moix’ i quan hom diu, per exemple, ‘La paraula ‘moix’ té quatre lletres’ l’està mencionant.
Quan es té clara la diferència entre ús i menció sembla evident que el fet que un moix sigui un moix, o dit d’una altra manera, el fet que un moix sigui el que és, no depèn de si rep o no el nom ‘moix’. Que el moix sigui anomenat ‘moix’ és arbitrari, però que el moix és un moix no ho és i és que una cosa són les coses i una altra el seu nom.
El postmodernisme es basa, entre d’altres coses, en la confusió radical entre ús i menció. En altres paraules, en pensar que un moix és un moix perquè se li diu pel nom ‘moix’. Seguint Hilary Putnam, podem fer un petit experiment mental: imaginem un món paral·lel en que als moixos se’ls diu ‘ca’ i als cans se’ls diu ‘moix’ , en aquest món els moixos segueixen essent moixos i els cans segueixen essent cans per molt que els habitants d’aquest món diguin ‘moix’ als cans i ‘ca’ als moixos (per suposat, per als postmodernistes això és etnocentrisme). En una paraula, que l’associació entre signe i significat sigui arbitrària no implica, com pretenen els postmodernistes, que la realitat sigui arbitrària.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada