diumenge, 25 de gener del 2015

Corbs ingenus, de bell nou

Ara que el seu anàleg grec podria fer-se amb el poder, i a només quatre mesos de les eleccions autonòmiques i locals, cal tenir ben present què és i què representa Podemos, un projecte dissenyat per elits universitàries madrilenyes i promocionat per una gran empresa com La Sexta.
En poc més de sis mesos ha mostrat un viratge ideològic només comparable al que experimentà Felipe González a llarg de la seva etapa com a president i que demostra la falta de qualsevol ideologia de fons. Els recents atacs contra David Fernàndez que, al contrari que Pablo Iglesias, sí té una trajectòria als moviments d’esquerra popular, són una mostra més de l’escassa ètica que motiva al líder de Podemos en el camí cap al poder i, de passada, desarticular el procés d’independència.
L’únic element clar i estable en el discurs de Podemos és la dicotomia entre la gent decent, que encarna el bé, i la casta, que encarna el mal. Es tracta d’un discurs moralitzant, més catequista que no polític, que és l’eix central d’una estratègia basada en dir coses que agradin, i res més. Aquesta fusió de populisme i catequisme fan que el més semblant a Podemos no siguin els grans partits socialdemòcrates, sinó moviments espanyolistes radicals como el lerrouxisme o el falangisme.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada