dissabte, 3 de gener del 2015

Veritat i certesa

Suposem que tenim una caixa plena de taronges. Resulta evident que hi ha un nombre determinat de taronges dins la caixa, i aquest nombre és el que és baldament ningú les hagi comptades. Sigui el nombre de taronges que sigui, és veritat que hi ha aquest precís nombre de taronges, ara bé, ningú no té certesa de quin nombre de taronges hi ha a no ser que les compti.
Explicada d’aquesta manera, la diferència entre veritat i certesa sembla una cosa molt simple, no obstant això, la confusió entre les dues nocions s’ha convertit en quelcom d’allò més estès. És habitual, fins i tot entre titulats en Filosofia o en ciències socials, sentir coses com que “tot depèn de com es miri” o “tot és relatiu”. Doncs bé, un argument tan modest com el del paràgraf anterior demostra que aquestes expressions i similars són falses o, en altres paraules, que hi ha coses que, senzillament, són com són. 
En principi, pot semblar que la veritat, si existeix, és una mera subtilesa conceptual del tot irrellevant, però si el que hi hagués a la caixa fossin, per exemple, medicaments contra qualque malaltia greu i hom fos un metge que s’hi ha d’enfrontar, la veritat vers el nombre de dosis a dins la caixa seria quelcom de vital importància.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada