dimarts, 13 de gener del 2015

L'Islam no és el problema

Actualment vivim una gran confusió entre tres termes molt distints que pot arribar a tenir greus conseqüències: la confusió entre àrabs, musulmans i islamistes. Els tres grups estan relacionats entre sí però no són, ni d’enfora, el mateix. Tenir clara la distinció és vital per a poder enfrontar l’amenaça islamista d’una manera justa i eficaç.
“Àrab” és el terme més complicat de definir. En general, es poden considerar com a àrabs els descendents de les antigues tribus d’Aràbia o bé aquells que tenen l’àrab com a llengua materna. Sigui com sigui, és un terme deslligat de la religió i, de fet,  tant les tribus àrabs com la llengua àrab són molt anteriors a l’aparició de l’Islam.
Un musulmà o islàmic és senzillament una persona que segueix l’Islam, és a dir, la religió musulmana o islàmica, independentment de quin sigui el seu origen ètnic o la seva llengua materna. Per exemple, a l’Iran, l’antiga Pèrsia, l’ètnia majoritària són els perses i la llengua majoritària i oficial és el persa, tot i que la religió majoritària i oficial és l’Islam.
Finalment, un islamista és un seguidor de l’islamisme, una interpretació fonamentalista de l’Islam. La seva vessant armada s’anomena “jihadisme” o, el que és el mateix, terrorisme islamista. Aquest integrisme és extremadament minoritari dins l’Islam i, de fet, ha generat molt de patiment als propis països musulmans.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada