dijous, 8 de gener del 2015

Una amenaça per a Occident

Qualcuns intel·lectuals de la dreta nord-americana (Huntington, Kagan...) consideren que existeix quelcom que podem anomenar "Civilització Occidental", que inclouria, fonamen-talment, l'Europa catòlica o protestant (excloent, per tant, l'ortodoxa) i, en general, els països de tradició anglo-saxona, i que es definiria, en essència, en base a les arrels cristianes i un desenvolupament del pensament racional, amb el Renaixement i la Il·lustració.
No hauria de resultar estrany, per tant, que avui una de les princials amenaces amb que es troba Occident tingui el seu origen en una religió històricament enfrontada a la cristiana i en el si de la qual mai ha existit un procés comparable al Renaixement: l’Islam. Ben enfora de voler criminalitzar als creient d’aquesta religió, cal ser conscient del perill que suposa per a Occident l’extremisme islamista, o jihadisme. Estam parlant de tota una subcultura ensinistrada per odiar tot allò que la Civilització Occidental representa (llibertats individuals, democràcia, etc.) i a la que no li importa matar, o morir, en la seva lluita contra aquesta.
El problema dels occidentals (el nostre problema) és trobar la manera de combatre aquest enemic sense fer-lo més fort i, encara més important, sense semblar febles. Els atacs generalitzats a l’Islam com a tal són contraproduents en aquest sentit, i és que la tercera llei de Newton també regeix, mutatis mutandis, en aquesta casta de qüestions.  


3 comentaris:

  1. De la gestión del riesgo al riesgo de la gestión: http://morro-risk.blogspot.pt/2015/01/de-la-gestion-del-riesgo-al-riesgo-de.html

    ¿Representa Charlie Hebdo a los europeos? Reflexiones sobre la tolerancia y la libertad de expresión: http://qveuropa.blogspot.com.es/2015/01/charlie-hebdo-representa-los-europeos.html

    ResponElimina